Marmori, gneissit, migmaatit, liuskeet ja vuolukivet
Marmori on maailman tunnetuin ja eräs kauimmin käytetyistä luonnonkivistä. Suurin osa maailmalla käytettävästä marmorista tuotetaan Italiassa, jossa suurin osa siitä myös käytetään. Marmori koostuu lähes pelkästään kalsiitista. Joskus marmorissa on kalsiitin lisäksi myös dolomiittia, jolloin kiveä kutsutaan dolomiittimarmoriksi.
Gneissit ja migmatiitit ovat suosittuja rakennuskiviä niiden elävän ja vaihtelevan ulkonäön vuoksi.
Gneisseissä tummat ja vaaleat mineraalit ovat asettuneet eri kerroksiin muodostaen kiven juovaisen ulkoasun. Gneissien vaaleita mineraaleja ovat tyypillisesti kvartsi, plagioklaasi ja/tai kalimaasälpä, ja tummia mineraaleja kiilteet (biotiitti ja muskoviitti), sekä sarvivälke.
Migmatiitit, eli seoskivilajit ovat metamorfoituneet vielä kuumemmissa olosuhteissa kuin gneissit, jolloin migmatiitteihin kehittyy gneissimäisiä alueita ja graniittisia alueita.
Liuskeiden mineraalikoostumukset ja rakenteet vaihtelevat runsaasti. Rakennuskivenä niistä käytetään tavallisimmin kiilleliuskeita, fylliittejä ja kvartsiitteja.
Tummanharmaat kiilleliuskeet ja fylliitit koostuvat suomumaisista kiilteistä (biotiitti ja serisiitti), sekä niiden välitiloissa olevista pienistä kvartsirakeista.
Kvartsiitit ovat selvästi liuskettuneita hiekkakiviä. Väriltään kvartsiitit ovat vaaleita, vihertäviä, punertavia tai harmaita.
Vuolukiveä syntyy tummien, oliviinia sisältävien syväkivien tai laavakivien metamorfoosissa. Se on väriltään harmaata tai vihertävän harmaata, ja se koostuu pääasiassa talkista, karbonaattimineraaleista ja kloriitista.
Vuolukivi on nimensä mukaisesti puukolla vuoltavan pehmeää. Tämä johtuu kivessä olevasta talkista, joka on hyvin pehmeä mineraali. Vuolukivi on suosittu tulisijojen valmistusmateriaali hyvien lämpöteknisten ominaisuuksiensa ja helpon työstettävyytensä vuoksi.