Liity jäseneksi

Kivi » Kivi-info » Materiaalit » Tiedotteet » KIVIpalkinto 2024

KIVIpalkinto 2024

Rovaniemen seurakunnalle KIVIpalkinto hyvästä yhteistyöstä kivialan kanssa
Luonnonkiviteollisuutta edustava Kivi ry on jakanut tämän kevään KIVIpalkinnon Rovaniemen seurakunnalle. Tunnustus kertoo sujuvasta yhteistyöstä seurakunnan hautaustoimen ja kivialan toimijoiden kesken. Rovaniemen seurakunnalla on kaikkiaan 14 hautausmaata, joissa käytetään monipuolisesti suomalaista luonnonkiveä.

Rovaniemen seurakunnan hautaustoimen päällikkö Miia Ylipulli kertoo, että hän ja hautaustoimen henkilöstö olivat hämmästyneen iloisia KIVIpalkinnosta. Palkintotaulu saa uuden huoltorakennuksen seinältä kunniapaikan.

”Oli hienoa saada tunnustusta tavalliselle, arkiselle työllemme. Se lämmitti”, Ylipulli toteaa.

Rovaniemen seurakunnan 14 hautausmaata ovat laajalla alueella. Kauimmaisena on Maijasen hautausmaa, jonne on Rovaniemeltä matkaa 80 kilometriä. Auttin hautausmaallekin on matkaa yli 70 kilometriä.  Hautausmaista osa sijaitsee Rovaniemen keskustan tuntumassa. Vanhin virallinen hautausmaa eli I hautausmaa on museohautausmaa. Myös II hautausmaa, joka sijaitsee pääkirkon vieressä, on vanha ja käytössä on vain sukuhautoja. Hautausmaista isoin on Rovaniemen ulkopuolella oleva Tavivaraan hautausmaa.

”Tavivaarassa on tilaa 29 hehtaaria ja alueesta on vasta puolet käytössä. Eniten hautauksia on IV hautausmaalla ja Tavivaarassa. Tuhkauksia on nyt aiempaa enemmän, kun saimme oman krematorion. Arkkuhautauksia on kuitenkin edelleen yli puolet”, Ylipulli kertoo.

Jokaisella hautausmaalla on erityispiirteensä

Kaikki hautamaat ovat erilaisia ja niillä on erityispiirteensä. Ylipulli kuvailee, että esimerkiksi kylähautausmailla hautakivissä on vaihtelevia muotoja ja kivilajeja käytetään monipuolisesti. Lapin hautausmaille, joista osa metsäpohjaisia, on tyypillistä luonnosta otettujen kivien käyttäminen. Kivi on hyvä ja kestävä materiaali pohjoisen olosuhteissa.

”Eteläisen Suomen hautausmaihin verrattuna meillä on vähemmän kasvillisuutta, joka vaikuttaa ilmeeseen. Kiviä käytetään ympäristörakentamisen, kuten kiviaitojen, lisäksi rakennuksissa. Kaikilla hautausmailla on myös kivestä tehtyjä muistomerkkejä. Esimerkiksi Tavivaarassa on Tyhjän sylin muistokivi ja metsätyömiesten muistokivi sekä sirottelualueen yhteinen muistokivi”, Ylipulli kertoo.

KIVIpalkinto kertoo sujuvasta yhteistyöstä

KIVIpalkinnon perusteluissa Kivi ry toteaa, että Rovaniemen seurakunnan kanssa yhteistyö sujuu hyvin. Kiviliikkeet ja hautaustoimistot ovat antaneet tästä kiitosta, koska niiden on ollut helppo toimia hautaustoimen tekemien selkeiden ohjeiden perusteella. KIVIpalkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.

”Kiviliikkeet kertovat, että työskentely on helppoa, apua on tarjolla ja luvat hoituvat helposti kuntoon. Hyvä yhteistyö tekee prosessista sujuvan myös omaisten kanssa”, Kivi ry:n toiminnanjohtaja Sini Laine toteaa.

Ylipulli selventää, että viimeksi, kun ohjeita uudistettiin, hän tiedusteli myös kiviliikkeiden mielipiteitä. Seurakunta ohjaa omaisia, hautaustoimistoja ja kiviliikkeitä lähinnä vain hautakiven koosta, muutoin suunnittelu on vapaata.

– Koska vanhoille sukuhaudoille on vaikeaa saada mahtumaan uusia kiviä vanhojen lisäksi, pitää tila mitata tarkoin. Kivet eivät myöskään saisi olla kiinni toisissaan. Tämä on sujunut paikallisten hautaustoimistojen ja kiviliikkeiden kanssa aina hienosti. Eniten haasteita on ollut siinä, että ulkomailta tilatut kivet eivät ole vastanneet meidän ohjeistuksiamme, Ylipulli sanoo.

Hän korostaa, että on hyvä kysyä, jos jokin mietityttää hautakiveä tilatessa. Hautaustoimen henkilöstö on aina valmiina auttamaan.

Lisätietoja:

Miia Ylipulli, hautaustoimen päällikkö, Rovaniemen seurakunta, miia.ylipulli@evl.fi, p. 0400 608 906

Sini Laine, toiminnanjohtaja, Kivi ry sini.laine@kivi.info, p. 050 330 1630