Hiekkakivi, kalkkikivi ja travertiini
Hiekkakivi on nimensä mukaisesti kivettynyttä
hiekkaa. Hiekkakivien päämineraalina on useimmiten kvartsi, joka yleensä
esiintyy karkeampien mineraalirakeiden välisenä sidosaineena. Kvartsin lisäksi
hiekkakivissä saattaa esiintyä maasälpiä (kalimaasälpä tai plagioklaasi) sekä
kalsiittia.
Väriltään hiekkakivet ovat moninaisia, ja kiviä voikin esiintyä esimerkiksi keltaisen, ruskean, punaisen, violetin, harmaan ja vaaleansinisen sävyissä.
Kalkkikivet syntyvät pääasiassa merivedestä saostumalla. Elollisilla organismeilla on merkittävä osa kalkkikivien synnyssä, ja kalkkikivissä esiintyykin yleisesti fossiileja. Kalkkikivet koostuvat pelkästään kalsiitista, ja niiden värisävyt vaihtelevat vaaleasta mustaan. Mm. fossiileista johtuen kalsiittien pintakuviointi vaihtelee runsaasti, mutta jos fossiileja ei esiinny, ovat kalkkikivet tyypillisesti varsin hienorakeisia.
Kovaa, tiivistä ja kiillottuvaa kalkkikiveä kutsutaan usein marmoriksi. Kalkkikiviä louhitaan ympäri maailmaa, ja niitä käytetään marmorin tapaan rakennusten sisäpinnoissa.
Travertiini on kuumista lähteistä saostunutta, erittäin huokoista kalkkikiveä, joka on väriltään vaaleanruskeaa. Aina uusien kalsiittikerrosten saostuminen edellisten päälle aiheuttaa travertiinien tyypillisen kerrosrakenteen. Hienorakeisia ja tiiviitä travertiinejä käytetään rakennuskivenä kalkkikiven ja marmorin tapaan.