Liity jäseneksi

Kivi » Julkinen rakentaminen » Matala hiilijalanjälki ja pitkä elinkaari

Matala hiilijalanjälki ja pitkä elinkaari

Luonnonkivi on vihreä rakennusmateriaali

Hiilineutraalien tavoitteiden seurannassa on tärkeää, että materiaalien hiilijalanjälkeä voidaan mitata tuotantoketjun alusta loppuun.

Ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen tiekartan päämääränä on tuoda rakennusten hiilijalanjäljet osaksi säädösohjausta. Rakennusten hiilijalanjäljelle on ministeriössä kehitetty arviointimenetelmä, jonka avulla rakentamisen ilmastovaikutukset voidaan laskea koko rakennuksen elinkaaren ajalta rakennustuotteiden valmistuksesta aina rakennuksen purkamiseen ja kierrätykseen saakka.

Lue lisää Ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen tiekartasta >>

Kotimaisen luonnonkiven hiilijalanjälki on matala jo lyhyiden kuljetusmatkojen myötä, mutta esimerkiksi suomalaisen graniitin säänkestävyys ja lujuus takaavat sille rakennusmateriaalina pitkän elinkaaren.

KIVI ry on käynnistänyt hankkeen, jossa sen jäsenyritykset voivat hakea tuotteilleen EN 15804 ja ISO 14025 -standardien mukaan sertifioitua ja Ecoplatform-hyväksyttyä ympäristöselostetta. Selosteen avulla luonnonkiveä tuottava yritys voi luotettavasti osoittaa tuotteensa ympäristövaikutukset esimerkiksi vaihtoehtoisiin tai muualla tuotettuihin materiaaleihin verrattuna.

Tulokset valmistuvat joulukuussa 2019 ja ne julkaistaan alkuvuodesta 2020.

Laskennan suorittaa Bionova Ltd.