Liity jäseneksi

Kivi » Hautakivet » Hautakiven hoito & puhdistus

Hautakiven hoito & puhdistus

Hautakivet valmistetaan pääosin suomalaisista graniiteista, joiden puhdistus on vaivatonta. Hautakivien säännöllisellä hoidolla ja puhdistuksella poistetaan ruohosilpun, hiekka- ja siitepölyn, sammalen ja steariinin aiheuttamat haitat.

Kynttilöitä ei kannata sijoittaa kovin lähelle kiveä, sillä steariini on hankala irrottaa kivestä. Kynttiläaukollisissa hautakivissä ja lyhtykivissä saa käyttää vain öljykynttilöitä. Jos kynttilöistä on kuitenkin tullut rasvatahroja, voidaan ne poistaa puhdistetulla bensiinillä. Tällöin on käsiteltävä koko pinta, jotta kiveen ei synny värieroja. Lyhtyjen lasi voidaan puhdistaa vedellä ja miedolla pesuaineella. Pinttynyt noki voidaan poistaa keraamisten liesien puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusaineella.

Kullatut kaiverruspinnat ja kultaukset puhdistetaan erittäin varovasti esimerkiksi liinalla. Pintoja ei saa harjata. Ensimmäisenä vuonna kultauksia ei suositella puhdistettavaksi lainkaan. Kullattuja tai maalattuja pintoja ei koskaan puhdisteta painepesurilla.

Markkinoilla on erilaisia hautakiviin tarkoitettuja puhdistus- ja suoja-aineita. Erityisesti kultausten puhdistuksessa on oltava varovainen ja varmistuttava käytettävän puhdistusaineen soveltuvuudesta. Varminta on hankkia puhdistusaineet kivialan erikoisliikkeestä.

Kiillotettu pinta on tiivis, eikä ime likaa syvälle huokosiin. Pinnalle kertynyt lika on helppo poistaa vedellä ja liinalla. Puhdistuksessa voi käyttää myös laimeaa pesuaineliuosta. Pinttyneempään likaan voi käyttää talousspriitä tai puhdistettua bensiiniä. Pesu- ja huoltotöissä varo kemikaalien valumista maahan. Bensiiniset puhdistusliinat tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräyspisteelle itsestään syttymisvaaran vuoksi.

Käsitelty pinta on huuhdeltava huolellisesti. Mattahiottu pinta imee helpommin likaa kuin kiillotettu pinta. Puhdistus tapahtuu samoin kuin kiillotetun pinnan puhdistus.

Sahatut, hiekkapuhalletut, poltetut ja hakatut pinnat puhdistetaan vedellä ja harjalla tai painepesurilla. Tummuneiden pintojen puhdistukseen voidaan käyttää heikosti emäksistä mäntysuopaa, tai muuta vastaavaa luontoystävällistä pesuainetta. Hakatulle pinnalle kertyy ajan mittaan sammalta, jonka poistamiseen voi käyttää teräsharjaa. Teräsharjan käytön jälkeen pinta on aina huuhdeltava ruosteen muodostumisen ehkäisemiseksi. Varminta on käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettua harjaa.

Pesuaineiden käytössä on oltava varovainen. Varsinkaan kiillotetuille kivipinnoille ei saa käyttää vahvasti happamia (pH alle 2) tai emäksisiä (pH yli 11). Kivipinnoille sopivat neutraalit ja miedot pesuaineet. Käytettävien pesuaineiden pH-arvo kannattaa tarkistaa aina ennen käyttöä. Graniitti kestää hyvin neutraaleja (pH 6-8), heikosti emäksisiä (pH 8-10) ja heikosti happamia (pH 4-6) pesuaineita.